Kennelyskää liikeellä

18.12.2023

Jälleen on se aika vuodesta, kun kennelyskää on liikkeellä.

 

Muutama muistutus ForPk ry:n treeneissä ja hallissa kävijöille:

 

Kennelyskä on yleisnimitys kaikille koirien tarttuville hengitystiesaurauksille. Tartunta leviää helposti koirasta toiseen virusten saastuttaman hengitysilman mukana. Tartunnan itämisaika on keskimäärin 4-7 vuorokautta..Vaikka selviä oireita ei välttämättä ole, tulehdus hengitysteissä kestää parin viikon ajan. Koiralla voi yskän lisäksi ilmetä silmä,-ja nenävuotoa, sekä nenän kylmyyttä.

 

Kennelyskässä koira köhii js kakoo limaa. Usein yskä ilmenee kohtauksittain ja yskä on hakkaavaa ja kuivaa. Tauti leviää koirasta toiseen pisaratartuntana yskimisen välityksellä, sekä myös suorassa kontaktissa koirien nuuskiessa toisiaan. Taudinaiheuttajat saattavat tarttua myös sairasta koiraa käsitelleiden ihmisten ja sairaan koiran kanssa kosketuksissa olleiden esineiden, esim. häkkien, makuualustojen, noutokapuloiden sekä ruoka- ja juomakuppien, välityksellä.

 

Kaikkien on käytettävä hallilla omia juomakuppeja, namialustoja, sekä leluja ja noutokapuloita.

 

Sairasta koiraa, eikä myöskään saman talouden koiria ei saa tuoda hallille. Vältä koirakontakteja sairaan koiran kanssa, sekä vältä koirasi ulkoiluttamista yleisillä koiranulkoilutusalueilla. Saman talouden koira voi olla oireeton kantaja. Suurimmalla osalla oireet häviävät 10-14 vuorokauden aikana. Oireiden hävittyä on kotoiltava vielä parin viikon ajan, ennen kuin koiran voi taas tuoda treeneihin.  Epidemiatilanteissa on muistettava, että sairastuneet koirat voivat erittää viruksia ympäristöönsä vielä 1-2 viikkoa, vaikka itse olisivat jo oireettomia.

 

Tärkein hoitomuoto kennelyskän saaneelle koiralle on lepo; pyri välttämään koiran kiihtymistä ja rasittamista. Myös oireiden poistuttua muistahan pitää riittävästi taukoa ennen koiran rasittamista. Jos koiralle tulee kuumetta, olethan yhteydessä eläinlääkäriin. Jos joudut asioimaan eläinlääkärin vastaanotolla on kohteliasta kertoa kennelyskäepäilystä etukäteen.

 

Koirakontakteja tulee kaikin mahdollisin keinoin välttää ja kaikkien on noudatettava erityistä huolellisuutta välineiden puhtauden ja oman käsihygienian suhteen.