Kennelyskää liikkeellä

19.11.2021

Tämän viikon (vko 46) aikana Forssan seudulla on ilmennut kennelyskä tapauksia, joten on aika muistutella tarttuvista taudeista.

Jos koirasi saa kennelyskä oireita ja olet ollut viimeisen kahden viikon aikana hallilla ks. koiran tai saman talouden koirien kanssa, ole ystävällinen ja ilmoita asiasta fopkry [ö] gmail.com (ilmoitusten perusteella osataan kartoittaa kokonaistilannetta).

Kennelyskä itää oireettomana keskimäärin 4-7 vuorokautta, mutta voi itää oireettomana jopa 14 vuorokautta, ennen kuin ensimmäiset oireet ilmenevät.

Kun koirasi on sairastunut, yleisen ohjeistuksen mukaisesti oireiden päättymisen jälkeen olisi hyvä olla vielä kaksi viikkoa poissa.
Myöskään saman talouden koirien kanssa ei tule saapua hallille, koska talouden oireeton koira voi myös levittää kennelyskää. Suositeltu "karanteeniaika" on pysyä poissa vielä kaksi viikkoa siitä, kun talouden viimeisen oireilevan koiran oireet ovat loppuneet.

Jottei kennelyskä pääse riehaantumaan, hallilla käytetään ainoastaan omia vesikuppeja (vesikupit ovat tehokkaita taudin levittäjiä). Pyritään välttämään ylimääräisiä kontakteja koirien kesken. Jos tiedät, että koirasi on ollut tekemisissä kennelyskään sairastuneen kanssa, on hyvä pitää väli viikko
Ennaltaehkäisy lyhykäisyydessään. Samat säännöt pätevät kennelyskään, mikä pätee korona epidemiaan - hygienia, turvavälit, sairaana pysytään kotona.